Sabtu, 16 Januari 2010

Kuala Lanar Kenangan 68

Hidup Tanpa Henpon

Tadi aku terbaca satu artikel dalam surat khabar mengenai kehidupan manusia ni tanpa henpon. Guane agoknye? Takde mende-mende jadi kalau takde henpon. Tak mati kot kalau takde? Jadi miskin? Jadi kaya? susah? Entahlah..aku pun tak dapat nak jawab..masing-masing punya pendapat..

Tapi kadang-kadang aku pelik juga tengok membe-membe kat sekolah ni,tukar henpon macam tukar underwear je.. bulan ni model ni, bulan depan hok canggih lagi.. 2,3 bulan lain pulak dah..Kadang-kadang tu seseorang sampai 2,3 henpon..ntah mende dibuatnya banyok-banyok..Nak bercakap mulut tu je la satu.. Tapi ye la..duit dia,nak buat macamane..Tapi sendiri mau ingat laa..

 Kat sekolah aku ni ada seorang cikgu senior,sejak azali tak pernah guna henpon..Mendengornya pun takut..Fobia sebenornya..dia cakap,henpon ni banyak bawak penyakit..Koi nengok setiap pagi, dekat segenggam ubat ditelannya..Tapi bila dia buah PhD baru-baru,adalah dia merungut jugak,payoh nak berhubung dgn lecturer dan membe sekuliah tapi masih bertahan tak guna henpon... Harap2 dia mampu bertahan...

6 ulasan:

Idris Talu berkata...

Pengenbara silam,

Betoi tu, masa kawan belajo dulu, ade pensyarah kawan geli geman dengan kad atm - kad kredit memang pobia le.

Dia buat payment semua pakai cek. Zaman le ni dah tak boleh keluar duit di kaunter, kawan taktau le macam mana dia keluar duit bank dia.

Tak heranle, sebab Tuhan buat manusia beragam-ragam.

Rindu dengan Kuala Lanar.

Pengembara silam, berkata...

Betul Cik deris..kene la gak ikut peredaran zaman..Mana hok bulehlaa..kalu tak buleh nak wat macamane..Jenguk2 la ke K.Lanar..

pungkar berkata...

nati koi nak try gak seminggu tanpa henpon...mende jd gamoknye..

Pengembara silam, berkata...

Pungkar..Molek mat kalu awok try giteh..Selamatkan dunia..

piewahid berkata...

guna ngikut kperluan. kalu org tua tu koi fhm jge lagi. kalu budok2 kecik tu btul2 prlu ke?

RajaOdang berkata...

Kekawan kita di Penang ni, kebanyakkannya masing-masing dah sentiasa bawa dua fon. Dah jadi macam koboi. Tanya mereka, jawabnya satu untuk terima panggilan dan satu lagi buat panggilan. Satu post paid dan satu lagi prepaid. Rasanya ada agenda sembunyi kot. Takut bini tau hehe..