Rabu, 9 Disember 2009

Kuala Lanar Kenangan 52

Pecat Guru

Cikgu Mat perlahan-lahan mengatur langkah ke bilik pengetua.Pintu diketuk dan menjengah masuk..
"Ini surat pemecatan awak sebagai guru.Ini adalah atas arahan dan kuasa saya"..Pengetua berkata tegas tanpa memandang muka Cikgu Mat.

Cikgu Mat terkulat-kulat mendengar kata-kata yang bagai luahan gunung berapi yang keluar dari mulut pengetua.
"Awak boleh buat rayuan dalam masa 14 hari",tegas pengetua lagi.

Cikgu Mat mengheret langkah berat keluar dari bilik pengetua sambil memikir seribu persoalan...

Adakah situasi di atas akan berlaku jika pengetua atau guru besar diberi kuasa memecat guru? Itulah yang timbul dalam akhbar hari ini..Power sungguh pengetua..Aku pun nak jadi pengetua gak..Boleh buang kerja orang..he he..Best bila kita ada power..orang takut giler..hormat..tunduk je..

5 ulasan:

Fadh berkata...

makin hari makin ke teruk cdgan org atas-atas nie...

Cikgu Jang .. berkata...

Lepas tu....bila jumpe kat kedai kopi ke, masjid ke, atau mana2 tempat.....orang tak layan dah...nok pulak bila dah pencen....die berkuasa masa kerja je, bila dah pencen....takde dah keistemewaanya...

LIPISLADY berkata...

Assalamualaikum, cikgu beso jangan saloh guna kuasa weh, nanti otang tak suka...

Tanpa Nama berkata...

mungkin akan terjadi...sebab orang kita ni bukan blh beri kuasa...nanti semua ia nak ubah n nak pecat..kalu GB ngan Pengetua yg bermasalah sape bak pecat...? nak tunggu org atas lambat laaaaa...

kerol berkata...

jawapnya ramai la cikgu balik motong
getoh kalau undang2 tersebut dipraktikkan
dan kes turun naik mahkamah bertambah banyak